AllInclusives.se

Fördelar och nackdelar med All Inclusive

Är det självklart att välja All Inclusive när man har möjlighet till det? Det behöver det absolut inte vara! Vissa menar att det är en fantastisk semesterform medan andra skulle inte ens komma på tanken att beställa en resa med all mat och dryck inkluderad.

Foto: Shura. CC BY-SA 2.0.

Här har vi samlat argument för och emot All Inclusive. Vår egen åsikt är att det kan vara perfekt (till exempel på en resort på Maldiverna, eller på ett hotellkomplex en bit bort från städer och byar med bra restaurangutbud) men att det ibland är bättre att hoppa över All Inclusive.

Fördelar med All Inclusive

Semestern är för många tid då man slappnar av och tillbringar tid tillsammans – tid som man kanske normalt inte har till vardags. Om du känner igen dig, då är en semester med All Inclusive förmodligen ett bra val.

Bland de största fördelarna med All Inclusive är att det är är enkelt och bekvämt - man behöver helt enkelt inte fundera så mycket över var man ska äta eller om man behöver boka bord. Samtidigt som man har total koll på sina utgifter eftersom all mat och dryck är betald i förväg. För en familj kan kostnaden för glass, läsk och mellanmål till lätt springa iväg under en längre semester.

På All Inclusive serveras maten ofta i form av en buffé, vilket en del kanske tycker blir tråkigt i längden - medan andra tycker det är toppen att kunna välja själv.

— Annons —

Nackdelar med All Inclusive

All Inclusive-konceptet har olika standard beroende på vilket hotell man bor på (en enkel grundregel: ju fler stjärnor ett hotell har, desto bättre är maten). Är maten tråkig, eller om man tröttnar på den redan efter ett par dagar, är det inte så kul att veta att man behöver stå ut med samma mat i flera dagar till. Det går ju förstås att hoppa över maten och äta ute ändå, men det blir ju extra dyrt jämfört med att inte ha valt All Inclusive.

Ekonomiskt lagda resenärer kan drar sig för att äta utanför All Inclusive-området, vilket gör att man kan missa både härliga och oväntade smakupplevelser. Man kommer inte heller i kontakt med lokalbefolkningen på samma sätt - något som vi tycker är en stor del av resandet.

Halvpension och helpension

På hotell som erbjuder halvpension ("half board") får man normalt frukost och lunch eller middag (kan variera mellan olika hotell). Helpension ("full board") å andra sidan innebär att frukost, lunch och middag ingår. Till skillnad från All Inclusive brukar man dock inte ha tillgång till gratis snacks och dryck mellan måltiderna.

Precis som vid All Inclusive är det oftast buffé som gäller på måltiderna på hotell med halv- och helpension. Vi kan ibland föredra halvpension före All Inclusive - då får vi både tillgång till bekvämligheten på hotellet, samtidigt som vi kan testa fler restauranger och ett mer varierat matutbud. Detta beror dock på var vi åker - på resorts som ligger avlägset är all inclusive oftast att föredra!

Fem avslutande tips

Lutar du åt att välja All Inclusive? Kul! Här kommer några avslutande tips för att få ut mer av din semester.

1. Variera dig en aning - om du har möjlighet, ät ett par gånger utanför hotellet trots att du betalat för alla måltider där. Ta höjd för detta i din budget! Köp också en glass eller njut av en drink eller annan svalkande dryck på andra ställen än på din semesteranläggning.

2. Antalet stjärnor ett hotell har speglar oftast kvaliteten på maten. Vill vara säker på att få bra mat så bör du välja ett 4- eller 5-stjärnigt hotell.

3. Det är inte säkert att all dryck ingår. När det gäller öl och vin är det oftast bara ett eller ett par alternativ som ingår. Andra ölsorter och exklusivare viner får man betala extra för.

4. Besparingen med All Inclusive är ofta större i dyrare länder, där restaurangmåltider kostar mer. Funderar du på All Inclusive enbart av ekonomiska anledningar? Räkna på det först!

5. Innan du bestämmer dig för All Inclusive, studera vad det finns för övrigt utbud av restauranger i närheten av hotellet. Bor du på en resort på en privat ö i Indiska Oceanen eller ett hotellkomplex en halvtimmes resa från närmsta by är All Inclusive nog ett bra val - bor du på ett hotell några minuters promenad från en by med flera restauranger kanske det är bättre att hoppa över All Inclusive och istället välja halvpension om det är tillgängligt.

— Annons —

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Mer information. Jag förstår!